Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα 2019: Θα αυξηθούν οι δικαιούχοι και το ύψος του ποσού

Παρότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr βρίσκεται από την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, σε λειτουργία για την υποβολή αιτήσεων στο κοινωνικό μέρισμα 2019, υπήρξαν αρκετά παράπονα από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Τα παράπονα υποβάλλονταν κυρίως από δικαιούχους (γονείς με παιδιά ΑμεΑ) ή κάποιους που παρότι νόμιζαν πως είναι δικαιούχοι, οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet που χρησιμοποίησαν οι δικαιούχοι με προστατευόμενα μέλη ΑμεΑ για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος 2019.

Χιλιάδες ήταν λοιπόν, οι δικαιούχοι που, παρότι ορίζονται ως τέτοιοι από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, τελικά απορρίπτονται από το koinonikomerisma.gr για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος, χωρίς απολύτως καμία εξήγηση και αιτιολογία.

Για τον λόγο αυτό, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, μια διευκρίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται, για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το κοινωνικό μέρισμα 2019, θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα, στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Και αυτό γιατί, η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό.

Η ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr αναφέρει για το κοινωνικό μέρισμα 2019 τα εξής:

«Διευκρινίζεται ότι για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα».

Κοινωνικό μέρισμα 2019 – Επιτυχημένες αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το πρωί της Τετάρτης (18/12), 150.000 νοικοκυριά είχαν κάνει επιτυχημένη αίτηση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ.

Συμπληρωματική σελίδα για ενστάσεις στο κοινωνικό μέρισμα 2019

Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα υποβολής εντάσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2019 σε όσους πολίτες υπέβαλλαν αίτηση και εκείνη απορρίφθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε, για τη διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) θα ανοίξει σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, μια συμπληρωματική σελίδα, δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Τηλεφωνικό Κέντρο για την ενημέρωση πολιτών

Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης ότι για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση.

Σημειώνεται πως ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός 2131621000 λειτουργεί από το πρωί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το αν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα το πρωί (19/12), 150.000 νοικοκυριά είχαν κάνει επιτυχημένη αίτηση για την χορήγηση του μερίσματος των 700 ευρώ.

Χρήστος Σταϊκούρας σε ΣΚΑΙ:

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για αύξηση του ποσού στο κοινωνικό μέρισμα 2019 που θα διατεθεί στην κατηγορία των ΑμεΑ.

Αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα 2019, ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν ορισμένες αδικίες, ήταν η ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός, μέσω του ΣΚΑΙ.

Μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξεταστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την υποβολή των αιτήσεων στο koinonikomerisma.gr, το αν θα αυξηθεί το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην κατηγορία των ΑμεΑ από το Κοινωνικό μέρισμα 2019.

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών δε διευκρίνισε το ακριβές ύψος της αύξησης του κονδυλίου, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ωρών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρξει το 2020, θα κατευθυνθεί στην αύξηση των δαπανών, αλλά και τη μείωση της φορολογίας.

Όπως άλλωστε ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Recommended For You