Οι πυρκαγιές της Αυστραλίας: Πώς ξέρουμε πόσα ζώα έχουν πεθάνει;

Υπάρχει μια ευρέως αναφερθείσα εκτίμηση ότι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο (480 εκατομμύρια) ζώα έχουν σκοτωθεί από πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Είναι ένας αριθμός που προέρχεται από τον καθηγητή Chris Dickman, εμπειρογνώμονα για την αυστραλιανή βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Δημοσίευσε μια δήλωση που εξηγεί πώς είχε φτάσει στο νούμερο – μια δήλωση που αναφέρεται στον αριθμό των προσβεβλημένων ζώων και όχι εκείνων που κατ ‘ανάγκη πεθαίνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της φωτιάς (αν και ο τίτλος της δημοσίευσης μιλάει για το θάνατο 480 εκατομμυρίων).

Οι αριθμοί βασίζονται σε μια έκθεση που συνυπέγραψε το 2007 για το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) σχετικά με τον αντίκτυπο της εκκαθάρισης γης στην άγρια ​​ζωή της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρχαν κατά μέσο όρο 17,5 θηλαστικά, 20,7 πουλιά και 129,5 ερπετά ανά εκτάριο (10.000 τετραγωνικά μέτρα, έτσι ένα τετράγωνο 100μ. Σε κάθε πλευρά – περίπου το μέγεθος ενός ράγκμπι πίστας).

Στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν με το ποσό της γης που επλήγη από τις πυρκαγιές.

“Υπολογίσαμε ότι στα τρία εκατομμύρια εκτάρια μόνο της Νέας Νότιας Ουαλίας, τα οποία είχαν καεί πριν από περίπου 10 ημέρες, πιθανώς θα είχαν θιγεί περίπου 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά”, δήλωσε ο καθηγητής Dickman.

“Βεβαίως, μεγάλα ζώα, όπως καγκουρό ή emus – πολλά πουλιά, φυσικά – θα μπορούν να απομακρυνθούν από τη φωτιά καθώς πλησιάζει”, δήλωσε στο BBC Breakfast.

“Υποθέτω ότι είναι το λιγότερο κινητό είδος και τα μικρότερα που εξαρτώνται από το ίδιο το δάσος που είναι πραγματικά στη γραμμή πυροδότησης”.

Αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί από εκείνους που επιβίωσαν από την πραγματική πυρκαγιά θα πεθάνουν αργότερα λόγω έλλειψης φαγητού ή καταφυγίου.

Ο Colin Beale, οικολόγος από το Πανεπιστήμιο του Υόρκ, δήλωσε στην Real Estate ότι μπορεί να έχει υπερτιμηθεί.

Είπε: “Στις περιοχές της Αφρικής όπου εργάζομαι, είμαι πολύ σίγουρος ότι πολύ λίγα πουλιά πεθαίνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της φωτιάς, έχουν σίγουρα τη δυνατότητα να πετάξουν μακριά από τις πυρκαγιές, και αυτό συμβαίνει και στην Αυστραλία. “

Υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις με αυτά τα στοιχεία. Πρώτα απ ‘όλα, η εκτίμηση αφορά ζημιές μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία και οι πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί στη Βικτώρια.

Επίσης, το ποσό των τριών εκατομμυρίων εκταρίων είναι κάπως ξεπερασμένο – οι πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί έκτοτε. Επομένως, είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί περισσότερα ζώα από ό, τι δείχνει η εκτίμηση.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό είναι μόνο μια εκτίμηση – οι συγγραφείς της λένε ότι οι αριθμοί είναι σκόπιμα συντηρητικοί. Ο αριθμός των ερπετών είναι ιδιαίτερα αβέβαιος και τα ερπετά αποτελούν τα τρία τέταρτα των ζώων που επηρεάζονται από αυτούς τους υπολογισμούς.

“Οι εκτιμήσεις της πυκνότητας δεν είναι διαθέσιμες για πολλά είδη, επομένως έπρεπε να εκτιμηθούν από γνωστές πυκνότητες άλλων ειδών”, δήλωσε ο Tom Oliver, καθηγητής εφαρμοσμένης οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading.

“Για τα ερπετά, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις πυκνότητας για μεμονωμένα είδη, απλώς μια εκτίμηση από μία μελέτη (Ehmann και Cogger 1985), η οποία υπολογίζει 10 άτομα ανά είδος ανά εκτάριο.”

Ο Colin Beale πρόσθεσε: “Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν εκτιμήσεις για το πόσο καλά τα ερπετά επιβιώνουν, σε παρόμοιες περιοχές της Αυστραλίας, τα περισσότερα από αυτά τα ερπετά ζουν στο έδαφος.”

“Το έδαφος είναι ένας πολύ καλός θερμικός μονωτήρας και τα ερπετά που φουντώνουν μπορεί να έχουν σίγουρα πολύ χαμηλή θνησιμότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονων πυρκαγιών”.

“Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να σκοτωθεί η πλειοψηφία των ζώων που πλήττονται από πυρκαγιά, αν και μπορούμε ακόμα να ρωτήσουμε αν θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα”. {πηγή}

Recommended For You