24 Hours World News

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» οι δύο Έλληνες του Diamond Princess – Παρακολούθηση για 14 ημέρες

Επαναπατρίστηκαν οι δύο Έλληνες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που έχει τεθεί σε καραντίνα μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Το ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος που του μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και από εκεί, διακομίστηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς.

Παρότι δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και οι πρώτες εξετάσεις από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία ήταν αρνητικές, θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Από εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Νωρίτερα σήμερα, πήραν εξιτήριο από το ίδιο νοσοκομείο οι δύο Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί στις 9 Φεβρουαρίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, και οι δύο είναι απολύτως υγιείς.

Το κρουαζιερόπλοιο είχε τεθεί σε καραντίνα όταν έγινε γνωστό πως ένας 80χρονος επιβάτης που είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουρίου, εξετάστηκε και βγήκε θετικός για κοροναϊό. Το πλοίο επέστρεψε στην Ιαπωνία, στα ανοικτά της χώρας για λόγους ασφαλείας. Επιβάτες παραμένουν υποχρεωτικά κλειδωμένοι στα δωμάτιά τους, ενώ τα καζίνο και τα καταστήματα του κρουαζιερόπλοιου είναι όλα κλειστά. Το φαγητό παραδίδεται από πόρτα σε πόρτα ώστε να μην υπάρξει καμία άμεση και δυνητικά επικίνδυνη επαφή στα εστιατόρια του πλοίου.

Αξιωματικοί του πλοίου δήλωσαν πως το κρουαζιερόπλοιο παραμένει λειτουργικό εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα σε επιβάτες και πλήρωμα, όπως το φιλτράρισμα και την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού. Ειδικοί των υπηρεσιών υγείας βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε ήδη την ακύρωση των επόμενων δύο προγραμματισμένων κρουζιέρων, προσφέροντας πλήρη χρηματική αποζημίωση σε όσους είχαν αγοράσει το ταξιδιωτικό πακέτο.

Οι ιαπωνικές αρχές φοβούνται για μετάδοση και σε άλλα λιμάνια που έκανε στάσεις το Diamond Princess. Τουλάχιστον 2.600 από τους επιβάτες είχαν κατέβει από το πλοίο για λίγες ώρες στη Νάχα πριν γίνει γνωστό το πρώτο κρούσμα. Πήραν λεωφορεία και ταξί στην Οκινάουα. Δεκατρία άτομα δεν επέστρεψαν ποτέ και κάποιοι έφυγαν από τη χώρα.

Exit mobile version