Τσιόδρας για τον κορονοϊό: «Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία»

«Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου» δήλωσε ο διακεκριμένος γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Τις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως αλλά και γύρω από τη χώρα μας με το ξέσπασμα του κορονοϊού περιέγραψε ο διακεκριμένος γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν είχε καμία διάθεση να κρυφτεί: είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν από την πανδημία, είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι», αλλά παραδέχτηκε: «Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα, είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίος έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Το σχέδιο που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου που έρχεται από πληττόμενες περιοχές. «Αυτή είναι η Νο 1 δράση» σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ακόμα ότι είναι «πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τα ελαφρά περιστατικά, που είναι περισσότερα από 50%. Η συμμετοχή του κοινού είναι πολύ σημαντική όταν έρχεται από πληττόμενη περιοχή».

Οποιος πιστεύει ότι έχει συμπτώματα πρέπει να ενημερώσει είτε τον προσωπικό του γιατρό είτε τον ΕΟΔΥ, να συζητήσει την κατάστασή του και να αποφασίσουν αν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο.

Recommended For You