Παριστάνουν υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας με στόχο να ληστέψουν πολίτες

Το φόβο των πολιτών για τον κορωναϊό και την αγωνία τους να συλλέξουν, όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την καλύτερη δυνατή προστασία τους, εκμεταλλεύονται επιτήδειοι και επιχειρούν να τους ληστέψουν. Ορισμένοι επιτήδειοι παρίσταναν υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και ότι συμμετέχουν σε καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωναϊό. Οι επιτήδειοι χτυπούσαν τα κουδούνια ανυποψίαστων πολιτών, ελπίζοντας ότι οι τελευταίοι θα πέσουν στην παγίδα και θα τους ανοίξουν την πόρτα.

Προκειμένου να γίνουν περισσότερο πιστευτοί οι επιτήδειοι και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ήταν καλοντυμένοι και περιποιημένοι, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πηγαίνουν στα σπίτια ένας άντρας και μία γυναίκα σχετικά μεγάλης ηλικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μαζί τους κι ένα νεαρό. Στόχοι τους είναι κυρίως σπίτια που κατοικούν ηλικιωμένοι και κυρίως προτιμούν τις μονοκατοικίες, ώστε να γίνουν δυσκολότερα αντιληπτοί από τους περίοικους, αλλά και να μπορούν να απομακρυνθούν ευκολότερα, σε περίπτωση που εντοπιστεί η απάτη τους. Μια – δυο μέρες πριν επισκεφθούν κάποια κατοικία, φροντίζουν να αφήσουν στην εξώπορτά της ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορωναϊό, το οποίο λειτουργεί ως προάγγελος, προκειμένου να γίνουν περισσότερο πιστευτοί ότι πρόκειται για καμπάνια του υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία βρήκε το φυλλάδιο στην εξώπορτα της μονοκατοικίας της και μετά από δύο μέρες δέχθηκε την επίσκεψη του ζευγαριού. Δεν άνοιξε την πόρτα της, όταν τη χτύπησαν οι επιτήδειοι, απαντώντας τους ότι είναι πλήρως ενημερωμένη για τον κορωνοϊό και ζητώντας τους να φύγουν. Εκείνοι επέμειναν, λέγοντάς της ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και θα έπρεπε να ενημερωθεί για κάθε λεπτομέρεια, ακούγοντάς τους.

Όταν η γυναίκα είδε ότι δεν έφευγαν από την εξώπορτα του σπιτιού της, βγήκε στο μπαλκόνι με το κινητό στο χέρι, λέγοντας στους επίδοξους ληστές ότι έχει καλέσει την αστυνομία. Τότε εκείνοι απομακρύνθηκαν γρήγορα.

Επιβεβαιώνει η αστυνομία

Τα συγκεκριμένα κρούσματα επιβεβαιώνει και η αστυνομία, λέγοντας ότι έχουν γίνει καταγγελίες πολιτών. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας, ανέφερε στο ethnos.gr ότι η Άμεση Δράση επισκέφθηκε σπίτια πολιτών μετά από καταγγελίες. Παράλληλα, συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δε γνωρίζουν και να καταγγέλλουν αμέσως τα περιστατικά στην αστυνομία.

«Έχουν γίνει τηλεφωνικές καταγγελίες από πολίτες. Οι επιτήδειοι προφασίζονται ότι είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας και θέλουν να ενημερώσουν τους πολίτες για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση με το υπουργείο και στόχος τους είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μπουν στο σπίτι, για να τους ληστέψουν. Σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Υγείας δε θα προχωρούσε σε ενημέρωση των πολιτών πόρτα – πόρτα. Στόχος τους είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανοίγουν την πόρτα τους σε κάποιον που δε γνωρίζουν», λέει στο ethnos.gr το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Recommended For You