Ignaz Semmelweis: Η Google τιμά με doodle τον γιατρό που βρήκε τα οφέλη του πλυσίματος των χεριών

Αφιερωμένο στον Ignaz Semmelweis είναι το σημερινό doodle της Google. Ο Ούγγρος γιατρός Ignaz Semmelweis είναι το πρόσωπο που στον οποίο αποδίδεται ευρέως ότι ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη της πλύσης στα χέρια.

Σαν σήμερα το 1847 ο Ignaz Semmelwei διορίστηκε αντιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, όπου κατέληξε και απέδειξε ότι η απαίτηση από γιατρούς να απολυμαίνουν τα χέρια τους μείωσε σημαντικά τη μετάδοση των ασθενειών.

Γεννήθηκε στη Βούδα (σήμερα Βουδαπέστη), την 1η Ιουλίου 1818 και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη μαιευτική. Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης στα μέσα του 19ου αιώνα, μια μυστηριώδης λοίμωξη, γνωστή ως «πυρετός παιδικής κοπέλας», οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες μητέρες σε περιόδους μητρότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Semmelweis αφιερώθηκε στο να βρει την αιτία. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους. Αμέσως απαίτησε από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του ανάμεσα στις εξετάσεις των ασθενών και, ως εκ τούτου, τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα του άρχισαν να πέφτουν.

Δυστυχώς, πολλοί από τους συνομηλίκους του Semmelweis είδαν αρχικά τις ιδέες του με σκεπτικισμό. Δεκαετίες αργότερα, οι συστάσεις για την υγιεινή του επικυρώθηκαν από την ευρεία αποδοχή της «θεωρίας των γεννητικών οργάνων της νόσου».

Σήμερα, ο Semmelweis θεωρείται ότι είναι ο «πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων», με την επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής, αλλά και του ίδιου του ιατρικού πεδίου, ενημερώνοντας γενιές πέρα ​​από τις δικές του ότι η πλύση των χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

Recommended For You