Κορωνοϊός: Στους 63 οι νεκροί στην Ελλάδα, 10 σε μία ημέρα

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό μέσα σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών θανάτων σε 63.

Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί : είμαστε στο τέλος της αρχικής πρώτης φάσης και τώρα θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο από πριν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η ζωή κατά την ισπανική γρίπη, οι αλλαγές στην κοινωνία και η σύγκριση με το σήμερα

Γίνεται σαφές ότι η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους.

Ωστόσο, το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε και ο εκπρόσωπος της Πολιτείας Σωτήρης Τσιόδρας την Παρασκευή είναι ότι παρατηρείται μείωση της αύξησης των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η εξάπλωση του κοροναϊού γίνεται με συγκρατημένους ρυθμούς, δηλαδή επιτυγχάνεται το ζητούμενο.

Η έξαρση του ιού και κατ’ επέκταση το γεγονός ότι θα καταγράφονταν περισσότερα θύματα κατά την κορύφωση της επιδημίας ήταν κάτι αναμενόμενο, άλλωστε. Ο στόχος πάντα είναι αυτή η κορύφωση να μην είναι τέτοια που το σύστημα υγείας να μην μπορεί να την «σηκώσει».

Όπως επιβεβαιώνεται όμως από τα χείλη των πιο ειδικών, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν και εφόσον συνεχίσουμε να τα τηρούμε με αυστηρότητα, θα μας προφυλάξουν από τα χειρότερα στο δεύτερο κύμα της νόσου που βρίσκεται προ των πυλών.

«Είμαι χαρούμενος, αλλά…»

«Είμαι χαρούμενος, αλλά θα το κρατήσω μέσα μου» δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Τσιόδρας κάνοντάς μας όλους να χαμογελάσουμε μαζί του.

Όμως, εκεί ακριβώς είναι και η παγίδα που ο ίδιος και όλοι όσοι ασχολούνται με τον κοροναϊό θέλουν να αποφύγουν. Δηλαδή το να πιστέψουμε ότι ο αόρατος αντίπαλος νικήθηκε και να αρχίσουμε να φερόμαστε ανεύθυνα.

Αυτό ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε ξανά και ξανά πως αν υποτιμήσουμε τώρα τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας «ο ιός θα μας διαλύσει».

«Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.

«Βλέπω την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα μικρά αισιόδοξα μηνύματα, να μην μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Αυτό που κάνουμε δουλεύει, η αύξηση είναι βραδεία. Ίσως να έχουμε και μείωση αργότερα. Από εμάς εξαρτάται» υπογράμμισε.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό τα δεδομένα, εξαρτάται από εμάς το αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα. Είμαι χαρούμενος, αλλά θα το κρατήσω μέσα μου. Είμαστε χαρούμενοι, αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν θέλω να δω στην πατρίδα μου να απογοητευτούν επειδή κάποιοι είπαν μέσα τους ότι τέλειωσε» επεσήμανε.

«Αν εφησυχάσουμε, θα μας διαλύσει γρήγορα. Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος», είπε και συνέχισε:

«Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα σώζουν ζωές κάθε μέρα».

«Η επιστήμη κάνει προσπάθειες, οι μελέτες μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ καλύτερα φάρμακα. Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα, σώζουν ζωές κάθε μέρα» κατέληξε.

Το πειραματικό φάρμακο που δίνει ελπίδες

Νωρίτερα, κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία σε «νέο πειραματικό φάρμακο», που «φέρνει ελπίδες» για την καταπολέμηση του κοροναϊου.

Όπως είπε η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει πρόοδο σε ότι αφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, «πολύ πιο αποτελεσματικό» από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κοροναϊός.

Η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα

Όμως μετά από λίγο, η είδηση ότι τέσσερις ακόμα άνθρωποι νικήθηκαν από τον κοροναϊό στην Ελλάδα, τις τελευταίες ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 63, μας προσγείωσε απότομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, το βράδυ της Παρασκευής κατέληξε 41χρονος άνδρας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ο οποίος έπασχε από βαρύ υποκείμενο νόσημα και είχε προσβληθεί από κοροναϊό.

Ο άτυχος άνδρας, που αρχικά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην αιματολογική κλινική λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, νοσηλευόταν για τέσσερις ημέρες στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν τρεις ακόμη άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «Αττικόν» εξέπνευσε ένας 68χρονος, μία 85χρονη από τη Δαμασκηνιά Βοΐου, η οποία νοσηλευόταν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς και μία 89χρονη γυναίκα από την Πτολεμαΐδα, που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, πέθαναν το βράδυ της Παρασκευής.

Στα 99 τα νέα κρούσματα και 1.613 συνολικά

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωσή του ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για 6 νεκρούς το εικοσιτετράωρο από τις 18:00 της Πέμπτης, έως τις 18:00 της Παρασκευής, ανεβάζοντας τον μέχρι τότε απολογισμό στους 59 θανάτους.

Παράλληλα, ακόμα 99 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη.

Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες -μέχρι εκείνη την ώρα- οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Νέα μέτρα κάθε μέρα για όσους επιμένουν…

Επειδή όμως, παρά τα παραπάνω, υπάρχουν και οι ανεγκέφαλοι, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα και θεωρούν πως θα ξεγελάσουν τις Αρχές και θα κάνουν του κεφαλιού τους αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους που υπακούμε στα μέτρα και έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να θεωρείται υπόδειγμα στην γνωστή πλέον άμβλυνση της καμπύλης.

Έτσι η κυβέρνηση η κυβέρνηση προχωράει σε νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, προλαβαίνοντας όσους κουτοπόνηρους σκόπευαν να αλλάξουν την μόνιμη τοποθεσία κατοικίας τους ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην επαρχία το Πάσχα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας από τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, μετά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες της Πάτρας και του Βόλου, ως επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμός διάδοσης του κοροναϊού.

Ειδικότερα, από το Σάββατο και για 14 ημέρες τίθεται σε ισχύ περιορισμός κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, και συγκεκριμένα στο «Νότιο Πάρκο» και στην «Πλαζ Αγυιάς».

Το ίδιο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για την παραλία του Βόλου.

Recommended For You