«Όχι» Τσιόδρα για τη χρήση μάσκας και γαντιών από τον γενικό πληθυσμό

«Δεν συνιστάται αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στο γενικό κοινό» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας πως τα γάντια μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Στη χρήση της μάσκας και των γαντιών εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε σήμερα (Πέμπτη) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η αναφορά του κ. Τσιόδρα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τη μάσκα, σύμφωνα με την οποία η χρήση μάσκας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη μετάδοση της ασθένειας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ECDC, η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, μειώνοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες.

Σήμερα, ο κ. Τσιόδρας συμφώνησε καταρχάς με τον CDC, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν βοηθά η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που δίνει στον γενικό πληθυσμό η χρήση μάσκας, σημειώνοντας πως δεν συστήνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Με δεδομένη την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, δεν συνιστάται αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας στο γενικό κοινό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Όσο για τη χρήση γαντιών, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, υποστηρίζοντας πως μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, τη στιγμή που υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση βοηθά στην προστασία από τον ιό. «Η χρήση στις εξωτερικές δραστηριότητες δεν συστήνεται, διότι αποσπούν από τον καθαρισμό χεριών».

Recommended For You