Επιτέλους και οι άστεγοι έχουν το δικό τους σπίτι

Εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν στον δρόμο έχουν πλέον πού την κεφαλήν κλίνη, καθώς το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων τέθηκε σε λειτουργία με ταχείς ρυθμούς λόγω κορονοϊού Στοίχημα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αστέγων, στόχος εφικτός καθώς δεν υπάρχουν αυστηροί όροι όπως σε άλλους ξενώνες όπου νιώθουν «μαντρωμένοι».

Γρηγόρης Λέων (πρόεδρος ΚΥΑΔΑ): «Δουλέψαμε πάρα πολύ γρήγορα για να βελτιώσουμε το κτίριο τεχνικά και επιταχύναμε το streetwork ήδη από τον Φλεβάρη με διπλές βάρδιες για να ετοιμάσουμε τους ανθρώπους που διαβιούν στο πεζοδρόμιο»

Το «Μένουμε σπίτι» γίνεται επιτέλους πράξη για εκατοντάδες αστέγους με το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που ξεκίνησε τη λειτουργία του. Στο ανακαινισμένο κτίριο στη συμβολή Αχαρνών και Λιοσίων βρίσκεται πλέον το υπνωτήριο αστέγων όπου μπορούν να περνούν το βράδυ χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν 2 δομές μόνιμης φιλοξενίας, όπως και κέντρο ημέρας στο ισόγειο.

Στους χώρους μάς ξενάγησε ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Γρηγόρης Λέων, που μίλησε στην «Εφ.Συν.» για μία πρότυπη δομή που δημιουργήθηκε για να μείνει και σχεδιαζόταν για καιρό, παράλληλα με την ενημέρωση των αστέγων ώστε να ξεπεράσουν τους όποιους ενδοιασμούς και να βρουν έναν νέο χώρο φιλοξενίας.

Αχαρνών 3, πρωί Πέμπτης. Οι πρώτοι φιλοξενούμενοι έμειναν στο υπνωτήριο το προηγούμενο βράδυ και άμεσα εντάσσονται άλλα 100 άτομα που βρίσκονταν στον δρόμο και όχι σε άλλη δομή. Αρκετοί έρχονται σιγά σιγά και περιμένουν να ακούσουν τις υποδείξεις των ανθρώπων του δήμου και συνεργαζόμενων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η Praksis και η Equal Society. Οι εργασίες στα διπλανά κτίρια συνεχίζονται πυρετωδώς.

Ο Παναγιώτης είναι ένας από τους πρώτους φιλοξενούμενους: «Είναι πραγματικά μία δομή-πρότυπο. Οι περισσότεροι άστεγοι διστάζουν να μπουν στις δομές για να μη χάσουν τη θέση τους στον δρόμο, αλλά και γιατί φοβούνται ότι δεν θα τους επιτρέπεται μετά να κυκλοφορούν και θα πρέπει αναγκαστικά να… μαντρωθούν. Εδώ μας είπαν ότι θα μπορούμε να κυκλοφορούμε κανονικά μέσα στην ημέρα και να επιστρέφουμε το βράδυ», μας λέει. Οταν τελειώσουν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, όσοι κοιμούνται στο υπνωτήριο -Ελληνες ή μετανάστες- θα έρχονται από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας και θα απαιτείται μόνο μία απλή καταγραφή των στοιχείων τους.

Όσοι άστεγοι έφτασαν στη δομή εξετάστηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων, ενώ προβλέπονται ειδικοί χώροι απομόνωσης σε άλλο κτίριο για όσους νοσήσουν. Ορισμένοι ρωτούν εάν υπάρχουν νέα για το εμβόλιο, ενώ κάποιοι εκφράζουν την απορία εάν υπάρχουν επιδόματα που μπορούν να λάβουν και πώς θα ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία τώρα που η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες δεν είναι εύκολη.

Ανεβαίνουμε με τον Γρηγόρη Λέοντα στον 5ο όροφο της Αχαρνών και περιηγούμαστε στα δωμάτια του υπνωτηρίου. Τους ενοίκους περιμένουν τετράκλινα ή δίκλινα δωμάτια με κουκέτες, sleeping bags, τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi και μπάνιο.

Στο ισόγειο θα έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια, όπως και να φάνε κάποιο σνακ, ενώ το φαγητό θα έρχεται στα δωμάτιά τους και σε κάθε όροφο υπάρχουν κουζίνες και τραπεζάκια. «Το υπνωτήριο θα μας βοηθήσει πολύ και τον επόμενο χειμώνα. Μέχρι τώρα ο δήμος άνοιγε θερμαινόμενες αίθουσες για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι», ακούμε από τον κ. Λέοντα. Στον σχεδιασμό του δήμου προβλέπεται η άμεση ενίσχυση του ΚΥΑΔΑ με το απαραίτητο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό 40 ατόμων.

Στην ερώτηση εάν έπρεπε να έρθει η πανδημία για να λειτουργήσει η δομή, ο επικεφαλής του ΚΥΑΔΑ παραδέχεται ότι η υγειονομική κρίση επιτάχυνε τις διαδικασίες, αλλά υπήρχε σχεδιασμός για τη δημιουργία της δομής από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής. «Δουλέψαμε πάρα πολύ γρήγορα για να βελτιώσουμε το κτίριο τεχνικά και επιταχύναμε το streetwork ήδη από τον Φλεβάρη με διπλές βάρδιες για να ετοιμάσουμε τους ανθρώπους που διαβιούν στο πεζοδρόμιο», αναφέρει ο κ. Λέων.

Η νέα δομή, όταν φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, θα μπορεί να φιλοξενήσει 400 ή και περισσότερους αστέγους. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή για το 2018 και πιο πρόσφατα στοιχεία του ΚΥΑΔΑ, αυτή τη στιγμή διαβιούν στον δρόμο στα όρια του Δήμου Αθηναίων περίπου 550 άνθρωποι από τους οποίους οι μισοί είναι μη χρήστες ουσιών που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν στη δομή. «Νομίζω ότι πετύχαμε να δημιουργήσουμε μία δομή που θα καλύπτει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού», καταλήγει. Να σημειωθεί ότι σύντομα θα δημιουργηθεί και διαφορετική δομή για τους χρήστες.

Recommended For You