Επιλογή των Σημαντικότερων Ειδήσεων από τις Μεγαλύτερες Είδησεογραφικές Σελίδες της Ελλάδας και του Κόσμου

Με απόλυτη Επιτυχία έγινε εκτόξευση του Crew Dragon πριν λίγο – Bno.Gr :


Με απόλυτη Επιτυχία έγινε εκτόξευση του Crew Dragon πριν λίγο

Ύστερα από 9 χρόνια από την τελευταία πτήση του Διαστημικού Λεωφορείου “Ατλαντίς” το 2011, δύο Αμερικανοί αστροναύτες, οι Robert Behnken και Douglas Hurley, φορώντας μια νέου τύπου διαστημική στολή, ξεκινάνε σήμερα τo βράδυ το ταξίδι τους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) επιβαίνοντες σε ένα “ιδιωτικό” διαστημόπλοιο, το “Crew Dragon”, της εταιρίας “Space X” του Elon Musk που θα εκτοξευτεί με τον πύραυλο “Falcon 9” της ίδιας εταιρίας.

Εάν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί οι δύο αστροναύτες θα φτάσουν στον ISS 19 ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου όπου θα συνεργαστούν με τρεις άλλους Αμερικανούς και δύο Ρώσους αστροναύτες. Να σημειώσουμε επίσης ότι και οι δύο αστροναύτες είναι βετεράνοι του Διαστήματος και παντρεμένοι με δύο γυναίκες αστροναύτες, ο Hurley με την Karen Nyberg που συμμετείχε σε δύο προηγούμενες αποστολές στο Διάστημα και ο Behnken με την Megan McArthur που στμμετείχε στην τελευταία επιδιόρθωση του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Χαμπλ το 2009.

Με την ευκαιρία της αποψινής εκτόξευσης γίνεται λόγος ότι τα νέα επανδρωμένα διαστημόπλοια της Αμερικής αναπτύσσονται από ιδιωτικές εταιρίες. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να επισημάνω εδώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ουσιαστικά σωστό, γιατί όλες οι εταιρίες αναπτύσσουν τα συστήματά τους με βάση συμβόλαια χρηματοδοτούμενα από την NASA. Αυτό άλλωστε συνέβαινε ανέκαθεν και φυσικά και για το πρόγραμμα “Apollo”, του οποίου τα διάφορα συστήματα (διαστημόπλοια, πύραυλοι κλπ) κατασκευάστηκαν από 20.000 συνολικά εταιρίες με 400.000 εργαζόμενους, με την συνολική όμως χρηματοδότηση της NASA με το ποσό των 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αξία 2019).

Στην προκειμένη περίπτωση σήμερα υπάρχουν τρία διαστημόπλοια των οποίων η ανάπτυξη χρηματοδοτείται από την NASA. (1) Tο Orion της Lockheed Martin το οποίο από το 2006 μέχρι σήμερα έχει λάβει από την NASA 21,5 δις. δολάρια (αξία 2020) και του οποίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2023, (2) το Dragon, της Space X του Elon Musk, με συμβόλαια ανάπτυξης 3,14 δις. δολάρια από τη NASA, και (3) το CST-100 Starliner της Boeing με συμβόλαια 4,8 δις. δολαρίων της NASA. Υπάρχει φυσικά και ο Jeff Bezos της Amazon ο οποίος σε συνεργασία με την Lockheed Martin και την Northrop Grumman ετοιμάζει το Blue Moon το οποίο υπολογίζει να είναι έτοιμο για ταξίδια στο Φεγγάρι το 2024.

Recommended For You