Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική Κορινθία – Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κορινθία με την φωτιά να μαίνεται για δεύτερη ημέρα. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί, μία κατασκήνωση και ένα οικοτροφείο για ΑμεΑ.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που μίλησε νωρίτερα στη LiFO.gr η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες γύρω από την περίμετρό της.

Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας.

Νωρίτερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου προωθούσε την εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, επικαλούμενο ανακοίνωση της περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του το Αθηναϊκό πρακτορείο ανέφερε πως «Προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων.»

Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη , για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές.»

Σε πρώτη ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, για δεύτερη ημέρα, να καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη στις Κεγχρεές.

»Ήδη προωθείται η εκκένωση του Σοφικού, καθώς -όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος και σήμερα βρέθηκε επί τόπου-, η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων.

»Ο εξαιρετικά δυνατός άνεμος δυσχεραίνει το έργο των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν, με 236 πυροσβέστες, 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.»

Ωστόσο, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, η Περιφέρεια σε ανανεωμένη ανακοίνωσή της δεν έκανε καμία αναφορά σε εισήγηση για εκκένωση του Σοφικού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, για δεύτερη ημέρα, να καίει ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη στις Κεγχρεές.

Όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος και σήμερα βρέθηκε επί τόπου-, η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων.

Ο εξαιρετικά δυνατός άνεμος δυσχεραίνει το έργο των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν, με 236 πυροσβέστες, 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη».

Τι λέει η πυροσβεστική

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που μίλησε στη LiFO.gr από πλευράς Υπηρεσίας δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση για εκκένωση της περιοχής ενώ δεν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων.

Ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις και όπως διευκρίνισε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής η μάχη με τις φλόγες θα είναι ολονύχτια καθώς η φωτιά έχει διάσπαρτες εστίες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Νωρίτερα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στη LiFO.gr, ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά τραυματίστηκε ελαφρά και θα μεταφερθεί για περαιτέρω εξετάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που μίλησε στη LiFO.gr η φωτιά έχει καλύτερη εικόνα τις τελευταίες ώρες σε αρκετά σημεία καθώς κόπασαν οι άνεμοι, ωστόσο το πύρινο μέτωπο παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 7 αεροσκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 6 οικισμοί, (Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο) μία κατασκήνωση και ένα οικοτροφείο για ΑμεΑ ενώ νωρίτερα σήμερα εκκενώθηκε και νέος οικισμός, ο 7ος κατά σειρά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για τον οικισμό Ντράσσα, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Αθίκια Τάσος Μαρίνος έκανε λόγο 10 καμμένα σπίτια.

Recommended For You