Δύο αστροναύτες έτοιμοι για την επιστροφή τους στη Γη – Με προσυδάτωση μετά από 45 χρόνια

Η τελευταία φορά που αστροναύτες κατέληξαν στον ωκεανό κατά την επιστροφή τους, ήταν τον Ιούλιο του 1975 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής Apollo.

Δύο αστροναύτες της NASA ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Γη με προσυδάτωση μετά από 45 χρόνια, λόγω του τυφώνα Isaias που, αν και εξασθενημένος, πλήττει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Οι Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ επιστρέφουν σήμερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου εκτοξεύτηκαν τον Μάιο με σκάφος της SpaceX.

Το διαστημικό τους σκάφος, το Crew Dragon, αποσυνδέθηκε απο τον ΔΔΣ εν όψει της προγραμματισμένης προσυδάτωσης, ανοιχτά της της Πενσάκολα στην Φλόριντα, στις 2.42 τοπική ώρα.

«Υπήρξαν δύο υπέροχοι μήνες και εκτιμούμε όλα όσα κάνατε ως πλήρωμα για να μας βοηθήσετε να αποδείξουμε τι μπορεί το Dragon στην παρθενική του πτήση» ανέφερε ο Χάρλεϊ σε έτερο μέλος πληρώματος που παραμένει, καθώς το διαστημικό σκάφος ετοιμαζόταν για το 21ωρο ταξίδι του στη Γη.

Προσυδάτωση μετά από 45 χρόνια

Η τελευταία φορά που αστροναύτες κατέληξαν στον ωκεανό κατά την επιστροφή τους, ήταν τον Ιούλιο του 1975 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής Apollo.

Έκτοτε, οι αστροναύτες πάντα προσγειώνονταν σε έδαφος, είτε με σκάφος της NASA είτε με κάψουλα Σογιούζ της αντίστοιχης ρωσικής υπηρεσίάς.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η προσυδάτωση θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία που πλέον θα διαθέτει τουλάχιστον ένα εμπορικό σκάφος για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα από αμερικανικό έδαφος.

Η προσυδάτωση είναι το τελευταίο βήμα της αποστολής που σχεδιάστηκε για να ελέγξει το σύστημα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της SpaceX.

Σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την εκτόξευση του σκάφους τον Μάιο, ο Έλον Μασκ -ιδρυτής της SpaceX- τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να «πανηγυρίσει το θρίαμβο ακόμα», λέγοντας πως «η επιστροφή ίσως είναι πιο επικίνδυνη από την εκτόξευση».

Με πληροφορίες από Guardian

Recommended For You