Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη από το Διάστημα

Είναι η πρώτη προσθαλάσσωση αστροναυτών από το 1975 – «Wellcome home(Καλώς ήρθατε)», τουίταρε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα – Πώς σχολίασε την επιστροφή ο Ντόναλντ Τραμπ

Ιστορική στιγμή! Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα Dragon Endeavour της SpaceX από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της NASA.

Η κάψουλα μετέφερε τους δύο αμερικανούς αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ που αναχώρησαν την 30ή Μαΐου από τη Φλόριντα με πύραυλο της SpaceX και έτσι έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες που έφθασαν στον ISS με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη NASA.

Το διαστημικό σκάφος της SpaceX, «Crew Dragon», προσθαλασσώθηκε στα ανοιχτά της Φλόριντα και έτσι οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν την Κυριακή στις 21:48 ώρα Ελλάδος από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», ανακοίνωσε ο διευθυντής της NASA στους αστροναύτες. «Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά που κατέστησε δυνατή αυτήν τη δοκιμαστική πτήση. Είναι μια απόδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε για να κάνουμε κάτι που κάποτε φάνταζε αδύνατο. Οι συνεργάτες είναι το κλειδί για το πώς να προχωράμε πιο μακριά από ποτέ και να κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της NASA Jim Bridenstine.

Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας), ύστερα από ταξίδι 19 ωρών, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας, αφού διαπέρασε προφανώς χωρίς ζημιές την ατμόσφαιρα της Γης. Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την επιστροφή στη Γη, χθες Κυριακή, της κάψουλας της SpaceX, δύο μήνες αφότου παρακολούθησε την αναχώρησή της για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε τους αστροναύτες μας της NASA να επιστρέφουν στη Γη έπειτα από δύο μήνες μιας πολύ πετυχημένης αποστολής. Ευχαριστώ όλους», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη προσθαλάσσωση της διαστημικής κάψουλας στον Κόλπο του Μεξικού, την οποία χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Σημειώνεται ότι η πτήση αυτή ήταν επίσης η πρώτη επανδρωμένη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ από το 2011, όταν και διακόπηκαν οι αποστολές των διαστημικών λεωφορείων. Έκτοτε, οι Αμερικανοί ταξίδευαν με ρωσικούς πυραύλους.

H SpaceX είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία την οποία εμπιστεύθηκε η NASA μία τόσο σημαντική αποστολή.

Recommended For You