Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Είναι επιλογή μου να μην επιτίθεμαι φραστικά στον Ερντογάν – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο κύκλο διερευνητικών επαφών εφόσον δούμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στα μέσα του 2021 τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ.Μητσοτάκης δέχθηκε ερωτήσεις για όλα και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Αποκάλυψε παράλληλα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας στο ένα έτος το ανώτερο, όπως και υπό εξέταση βρίσκεται το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους αρνητές του εμβολίου για τον κορωνοϊό ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αν χρειαστεί για λόγους συμβολισμού θα το κάνει πρώτος εκείνος και η οικογένειά του, ενώ σε ό,τι αφορά τις χθεσινές του εξαγγελίες για την Οικονομια, σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Απαντώντας για την κατάσταση στη Μόρια, σε ερώτηση του Πρώτου ΘΕΜΑτος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ΚΥΤ κάηκε από κάποιους που πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να φύγουν από το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Oruc Reis, είπε ότι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε στην Οικονομία και την ύφεση.

“Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”, είπε.

“Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια” τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ο ίδιος εξήγησε ότι “μιλάμε για Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση για μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από τις προβλέψεις”. Μάλιστα, “στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στήρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές”, αλλά “κρατάμε πυρομαχικά” τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πώς “ Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα, θα το κάνουμε”.

“Το χθεσινό πακέτο αποτελεί την πρώτη στήριξη της μεσαίας τάξης” επισήμανε και υποστήριξε ότι “αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”

Για την αποχώρηση του Oruc Reis

Στέλνοντας χαιρετισμούς στους ακρίτες στο Καστελόριζο, είπε ότι “η επιστροφή του Oruc Reis στη Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει και συνέχεια υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία . Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και γιατί όχι σύντομα να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών.Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να καθίσει στο τραπέζι για τη μια και μόνη διαφορά” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει πρώτος το διάλογο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αποτελεί επιλογή του να μην επιτίθεται φραστικά στον Ερντογάν.

«Για την κυβέρνηση αυτή η θάλασσα έχει σύνορα, τα σύνορα θα πρέπει να φυλάσσονται γιατί η φύλαξη είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Στο τραπέζι των επιλογών μας οι κυρώσεις

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις της ΕΕ, “λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή”. “Θα το κάνουμε ως Ευρώπη αν δούμε ότι η άλλη πλευρά δεν επιστρέφει στη λογική”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις σηματοδοτούν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος. “Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά” περιέγραψε ο ίδιος και αναφερθείς στο ρόλο των ΗΠΑ, αυτός είναι εμφανέστερος τα τελευταία χρόνια υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων, εκτίμησε.

Ανοιχτό το Συμβούλιο Αρχηγών

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει αν άσχετα κάποιοι επιμένουν να το υπονομεύουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, κάνοντας λόγο για “επιμέρους διαφοροποιήσεις”. Ο ίδιος τόνισε ότι “εξακολουθεί αν είναι μια επιλογή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν φτάνουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις”.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη” ότι έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή είναι πάντα στο τραπέζι, υποστήριξε.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές” για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. “Αυτό είναι το πλαίσιο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για “ένδειξη καλόπιστου διαλόγου” με τη γειτονική χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής είναι εξαιρετικά έμπειρος.

“Επέλεξα να μην επιτεθώ ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, όπως και ότι κάναμε νέες συμμαχίες στην Ευρώπη, αλλά και με κράτη του αραβικού κόσμου που ήταν έξω από τη σφαίρα της διπλωματικής μας δράσης.

Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα” απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για τους χαρακτηρισμούς περί πολιτικού απατεώνα, προσθέτοντας ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας να χαρακτηρίζει εμένα πολιτικό απατεώνα”.“Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή” και αυτή “με κάποιες εξαιρέσεις έχει αποτυπωθεί” σημείωσε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι στις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει κλίμα συναίνεσης.

Εξηγήσεις για τα “πρακτικά”

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε τόσο στην “κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε κάνει στη Βουλή, αλλά και ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την κ. Σουρανή”

“Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας να είχε ενημερώσει κανέναν”, κάνοντας λόγο για τα πρακτικά μιας γραπτής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτέλεσε συμφωνία διεθνή. “Ήταν τα πρακτικά, τα οποία κρατήθηκαν από αυτή τη συνάντηση και αυτό που κρατήθηκε, παραβιάστηκε όχι με δική μας υπαιτιότητα”..

Μακριά από εμάς από οποιοδήποτε μυστική διπλωματία”, αλλά ο ίδιος περιέγραψε πως “απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να έχουμε ένα ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης, αυτό απαιτεί και από την αντιπολίτευση να φέρεται λίγο πιο υπεύθυνα”.

Επικοινωνία με Μέρκελ χθες για τη Μόρια

“Θεωρώ ότι αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί, ακυρώθηκε στην πράξη” επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για τις επαφές με την Τουρκία, αλλά στο μεσοδιάστημα ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα. “Δεν συζήτησα καθόλου με την κ. Μέρκελ τα ελληνοτουρκικά” αλλά το τηλεφώνημα αφορούσε τη γερμανική συνδρομή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Μόρια.

Ολιστική αντίληψη στην Άμυνα

Απαντώντας αναφορικά με τις εξαγγελίες για την άμυνα, τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε την εισήγηση των ειδικών να ενισχυθεί ο στόλος. “Δεν είμαστε σε θέση να σας το κοστολογήσω” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μαι τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία” αποκάλυψε ο ίδιος και υπενθύμισε αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ότι αποτελεί μέρος του άρθρου 42 της ΕΕ. “Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει”.

Όχι σε κούρσα εξοπλισμών

“Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών” ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές, για “να θωρακιστεί η αποτρεπτική ισχύ” των ενόπλων δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι χθεσινές εξαγγελίες αφορούν στα “απολύτως απαραίτητα” για τις ένοπλες δυνάμεις.

“Η επιλογή των Rafale γίνεται γιατί έχουμε ήδη γαλλικά αεροσκάφη, στα οποία και οι πιλότοι έχουν εμπειρία” τόνισε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επένδυση τα 4 πλοία. “Το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, αρκεί τα όπλα να δουλεύουν όλα και η αμυντική μας βιομηχανία να συνεισφέρει εκεί που μπορεί” υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Έξυπνες και ψηφιακές οι ένοπλες δυνάμεις που κοιτούν το μέλλον είναι η κατεύθυνση που έδωσα σχολίασε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τες δημόσια για τη συνεισφορά τους το τελευταίο διάστημα.

Όχι σε αποστρατικοποίηση των νησιών

“Εμφατικά όχι” απάντησε ο Πρωθυπουργός και απέναντι στα ενδεχόμενα διεκδίκησης από τουρκικής πλευράς αποστρατικοποίησης των νησιών και παγώματος ερευνών νοτίως της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας τη μία μόνη αποδεκτή διαφορά από ελληνικής πλευράς, δηλαδή την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα. Το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική εκτίμησε παράλληλα ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια εμβληματική χρονιά, στην οποία “θα παρουσιάσουμε την νέα ταυτότητα της χώρας”, γνωστοποίησε.

Έκκληση για τις μάσκες – “Κάνουμε το σωστό”

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα”. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ευχαριστώντας δημόσια τον κ. Γεραπετρίτη για την προσπάθεια.

“Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους ο λόγους που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις”.

Ως προς το μέγεθος των τάξεων, “ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα”, επικαλούμενος και κοινωνικά προβλήματα για επέκταση ωραρίου των σχολείων. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα”, αλλά υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Λέσβο και την Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως καθώς είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες ανέφερε ο πρωθυπουργός, όπως και ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ και 2 ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ”.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού. “Έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ”.

Για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από ότι στο πρώτο, καθώς έχουμε περισσότερους γιατρούς και τεστ και καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια.

Πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους.

Κίνητρα για νέες επενδύσεις

Για να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι “πολύ ακριβή” η φορολόγηση της εργασίας υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική.

“Κυνηγάμε πάρα πολύ την αντιμετώπιση της μαύρης και της υποδηλωμένης εργασίας” επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδυτικά κίνητρα, όπως αυτά που εξήγγειλε χθες για την ενίσχυση νέων επενδύσεων. “Μακάρι το ενδιαφέρον των προσλήψεων να υπερβεί τις 100.000” κατέληξε.

Μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο

Απαντώντας στο ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα και του Πρώτου Θέματος για την κατάσταση στην Μόρια, “ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ερώτημα εύλογο και υπενθύμισε ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μαι διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με:

  • ενεργή φύλαξη των συνόρων
  • επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου
  • ενεργοποίηση ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη
  • Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους 6 μήνες μειώθηκε από 25 στις 12 ο πληθυσμός στο νησί
  • Για αυτό που έγινε στην Μόρια και υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες

Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες για να φύγουν “Ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Δέσμευση Σχοινά για κατάθεση προτάσεων ΕΕ ΜΈΧΡΙ τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.

Μιλώντας για προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση

Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο” στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού.

“Είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες”, κατέληξε.

Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, δεν είχαμε την πολυτέλεια να πετάξουμε έσοδα

Για τον άνοιγμα του τουρισμού, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Αν κάποιοι έκαναν την εισήγηση ότι έπρεπε να μείνουμε διαρκώς στα σπίτια μας χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα ας βγουν να το πουν ή ας το έλεγαν τότε”.

“Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα” και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις ανταγωνιστικές μας χώρες δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την “άυλη υπεραξία” που πήρε το κράτος.

“Δεν είχαμε την πολυτέλεια” να πετάξουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ έπρεπε να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους του κλάδου, ανέφερε.

“Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας” εξήγησε αναφορικά με την έξοδο από το πρώτο κύμα, μιλώντας για την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους.

΄’Έχουμε πια ένα μενού επιλογών που μας επιτρέπει να κινηθούμε για το που έχουμε συμπτώματα και έχουμε μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση”.

“Πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος βασίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “βεβαίως είμαι φιλελεύθερος αλλά ποιος σας είπε ότι οι φιλελεύθεροι δεν πιστεύουν σε ένα αποτελεσματικό κράτος, ιδίως σε περιόδους κρίσης;”, διαχωρίζοντάς το από ένα “πλαδαρό κράτος”.

“Έχουμε καινούρια όπλα” απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τα νέα γρήγορα τεστ, εξαίροντας για άλλη μια φορά το ρόλο του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ. “Σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι” τόνισε και προανήγγειλε την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Αστοχία η μη άρση της ασυλίας Πολάκη

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι δεν ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία, ίσως ως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής δραστηριότητας. “Δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό”, τόνισε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός.

Τα ΑΕΙ θα ορίζουν τη βάση εισαγωγής τους

“Η Παιδεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά” απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρεμβάσεις μακροχρόνιες. Ο ίδιος υπενθύμισε τον νόμο της κυβέρνησης για το άσυλο που “απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια”. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο εμβληματικό νομοσχέδιο στα ΑΕΙ, όπου η κάθε σχολή θα ορίζει τη βάση εισαγωγής σε αυτήν, όπως και νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

“Βλέπω που είναι το πρόβλημα, αναγνωρίζω ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας 6 μήνες ορίζοντα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε “στοιχείο αδιαφορίας” το να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα.

Προσωπικό στοίχημα” η απολιγνιτοποίηση

“Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι μια ειλημμένη απόφαση” επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για σχέδιο κινήτρων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να εγκαινιάσει πάρκο φωτοβολταϊκων στην περιοχή.

“Είναι οξύμωρο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να υπερασπίζεται την καύση του λιγνίτη”, σχολίασε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.

“Μιλήσαμε πολύ για την πανδημία, αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κλιματική αλλαγή” υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα. “Η νέα γενιά μας ζητά να ακολουθήσουμε τέτοιες επιλογές”, κατέληξε.

Θητεία για όλους στα 18

“Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας” αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, παρότι “η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών Στέκομαι στην ανάγκη οι νεοσύλλεκτοι να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες, να μην αισθάνονται ότι είναι χαμένος χρόνος” τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχει ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, δημιουργεί ζήτημα ισότητας προς όλους και είναι θέμα το οποίο το συζητάω” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά

“Είχα παρουσιαστεί ως κάποιος που θα επιβάλλω εργασία 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο” σχολίασε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας ότι “μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση”.

“Το 112 λειτουργεί”

“Υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης και υπάρχει το ζήτημα της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου” απάντησε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με την Πολιτική Προστασία. “Το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση” υπενθύμισε ο ίδιος και σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται και σήμερα και αυτό που γινόταν στο παρελθόν, ανακοινώνοντας την ίδρυση 13 αντίστοιχων, περιφερειακών μονάδων Πολιτικής Προστασίας στη χώρα.

“Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους”

“Είναι ανάγκη η χώρα να έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό για να κερδίζει συμμάχους και όχι για να τους χάνει” περιέγραψε υπό τον όρο “προβλεψιμότητα” ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα είναι κατανοητό προς όλους ποιος έχει δίκαιο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

“Αυτή είναι ελληνική αποκλειστική ζώνη, ακόμη και αν δεν είναι οριοθετημένη” μετέφερε ο κ. Μητσοτάκης ως αμερικανική θέση και χαρακτήρισε δική μας δουλειά να χτίζουμε ένα μίνιμουμ συμμαχιών. “Σήμερα έχουμε περισσότερους συμμάχους” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Η σταθερότητα και ο προσανατολισμός δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση” κατέληξε. “Μιλάμε για μια εξωτερική πολιτική που είναι ενεργή, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Recommended For You