24 Hours World News

Σοκαριστικό βίντεο από την Καρδίτσα: Πλημμύρισε σχεδόν όλη η πόλη, εικόνες Αποκάλυψης λόγω «Ιανού»

Τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η Καρδίτσα από την κακοκαιρία «Ιανός» αποτυπώνει βίντεο (και με λήψεις από αέρος) που είδε το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο δείχνει εικόνες από τους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας το πρωί του Σαββάτου, με ανθρώπους να προσπαθούν να τους διασχίσουν, αλλά και εικόνες από drone, οι οποίες καταγράφουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σχεδόν όλη η πόλη της Καρδίτσας είναι πλημμυρισμένη, αλλά και γενικότερη η ευρύτερη περιοχή.

Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι, 5.000 πλημμυρισμένα σπίτια

Μέχρι στιγμής, η κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα ήταν το πρώτο θύμα της θεομηνίας. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από σπίτια και την εκκλησία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιος του από την Παρασκευή καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός το Σάββατο το πρωί από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Παράλληλα, δύο συμπολίτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται. Πρόκειται για μία 40χρονη που το βράδυ της Παρασκευής παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Μουζάκι Καρδίτσας, και για έναν βοσκό τα ίχνη του οποίου χάθηκαν σε οριενή περιοχή επίσης στο Μουζάκι.

Στη δίνη της κακοκαιρίας η Θεσσαλία

Η κακοκαιρία «Ιανός» έπληξε σφοδρότατα ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στον Αλμυρό Βόλου, ξημερώματα Σαββάτου απεγκλωβίστηκαν τα τρία άτομα που κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά. Οι τρεις εργαζόμενοι, μετά από επιχείρηση οκτώ ωρών από τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ, κατάφεραν να βγουν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Ξηριά λίγο πριν από τις 02:30 τα ξημερώματα.

Οι τρεις εργαζόμενοι βρίσκονταν σε εργοτάξιο, στη λιμνοδεξαμενή του Ξηριά και αντιλήφθηκαν αργά τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Προκειμένου να μην τους παρασύρουν τα ορμητικά νερά, σκαρφάλωσαν σε κλαδιά δέντρων, περιμένοντας τους άνδρες της πυροσβεστικής να τους απεγκλωβίσουν. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα, αλλά οι καιρικές συνθήκες και το σημείο έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των ανδρών της πυροσβεστικής, που ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΜΑΚ. Με το νερό να πλησιάζει στο ύψος που βρίσκονταν οι τρεις εργαζόμενοι, κατάφεραν να κρατηθούν και τα ξημερώματα οι άνδρες της ΕΜΑΚ τους προσέγγισαν και κατάφεραν να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Γενικότερα στην περιοχή του Αλμυρού υπήρξαν πολλοί απεγκλωβισμοί ανθρώπων, τόσο από σπίτια όσο και από αυτοκίνητα.

Οι πέντε παράγοντες που οδήγησαν στις καταστροφές

Τους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, λόγω της κακοκαιρίας, ανέλυσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στους πέντε παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα, πλημμυρίζοντας 5.000 κατοικίες:

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο καθηγητής. {https://www.iefimerida.gr}

Exit mobile version