24 Hours World News

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της δεύτερης παραπομπής Τραμπ, για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Μία εβδομάδα αφού υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της παραπομπής του σχετικά με τον ρόλο του στην εν λόγω επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία, η οποία σόκαρε τη χώρα και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές. Ωστόσο ακόμα και έτσι φαίνεται μάλλον απίθανο να καθαιρεθεί πριν λήξει η θητεία του και αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, απέρριψε της εκκλήσεις των Δημοκρατικών για να συγκληθεί άμεσα η Γερουσία για δίκη- καθιστώντας πιθανότερο να μην καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος πριν τη λήξη της θητείας του την επόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ρεπορτάζ της Washington Post ότι είχε ενημερώσει τον κορυφαίο των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ότι δεν είναι πρόθυμος να προβεί σε έκτακτη σύγκληση του σώματος για θέμα καθαίρεσης του Τραμπ μετά την παραπομπή (impeachment) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ΜακΚόνελ, επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του απόφαση για το πώς θα ψηφίσει εφόσον παραπεμφθεί ο απερχόμενος πρόεδρος. «Δεν έχω λάβει μια οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσω», αναφέρει ο Μακόνελ σε ένα υπόμνημα που απευθύνεται στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Πρόσθεσε ότι θα ακούσει πρώτα τα νομικά επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στη Γερουσία. Αποσπάσματα από αυτή τη δήλωση δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του.

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί που υπερψήφισαν την παραπομπή του με κατηγορία την υποκίνηση των υποστηρικτών του για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Μεταξύ αυτών είναι η Λιζ Τσέινι, θεωρούμενο ανερχόμενο άστρο στο κόμμα, ο Νταν Νιούχαουζ, ο Άνταμ Κίντσινγκερ, ο Τζον Κάτκο, ο Φρεντ Άπτον και η Τζέιμι Χερέρα Μπόιτλερ.

Από πλευράς του, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Exit mobile version