Ο Ομπάμα στον Τσίπρα: Μόνο με τη λιτότητα δεν εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Μετά από τρεισήμισι ώρες που βρισκόταν στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ενώ είχε ήδη συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε σε αυτό που για ημέρες προσδοκούσε η ελληνική πλευρά: στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η δήλωση έγινε εντός του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

Αναφέρθηκε εκ νέου στον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό, ευχαριστώντας ξανά την Ελλάδα για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία της κυβέρνησης για να βρεθεί λύση στο θέμα. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές», είπε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, θέμα που έθεσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είπε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη μας συνεργασία των ΗΠΑ θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. «Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» είπε.

obama

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του χρέους, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό.

«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρώπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα. «Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι. Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το τελευταίο ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Recommended For You