Αποθεώθηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος ο Ομπάμα όλη η Ομιλία

«Γεια σας» και «καλησπέρα». Με ελληνικό χαιρετισμό αλλά και με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Αξιον Εστί, ξεκίνησε την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Έχοντας μόλις λίγη ώρα πριν επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Μουσείο, ύμνησε τα όσα προσέφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες.

«Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, εν μέρει γιατί έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού. “Τη Φιλοξενία”», είπε και πρόσθεσε: «Έπρεπε να δω την Ακρόπολη αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκυδίδη», είπε.

Ανάμεσα επίσης στις άλλες ελληνικές λέξεις που είπε ήταν η… σπανακόπιτα, το ούζο και ο… Αντετοκούμπο. «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες. Μπορείς να τους βρεις σε ελληνικές πόλεις, με φουστανέλα. Μαζί με τους οποίους γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου. Πολλοί Ελληνοαμερικανοί βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», τόνισε ενώ μιλώντας για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, είπε ότι γίνεται καλύτερος μέρα με τη μέρα.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Εδώ γεννήθηκε μια νέα ιδέα: Η Δημοκρατία, το Κράτος. Η ισχύς που κυβερνά, προέρχεται από το Δήμο, δηλαδή από το λαό. Η ιδιότητα του πολίτη, η πίστη στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, για όλους. Όχι μόνο για τη πλειονότητα, αλλά και για την μειονότητα», επεσήμανε.

Η Ελλάδα και το χρέος

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που παίρνει για την ελληνική οικονομία», είπε επίσης ο πρόεδρος τω ΗΠΑ και αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στο θέμα του χρέους.

«Καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ δήλωσε πως το χρέος είναι κλειδί ανάκαμψης. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό γιατί οι νέοι άνθρωποι όλης της Ελλάδος πρέπει να δουν ελπίδα. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε». Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες, διότι το σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας είναι αυτό. «Πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων σε όλη σας την ιστορία. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας», είπε.

obama

«Γνώρισα πολίτες που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου. Άνθρωποι που ενέπνευσαν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Έχουμε την ικανότητα να δούμε ο ένας τον άλλο, ως καθρέφτη του εαυτού του. Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Είμαστε άνθρωποι. Υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες, αγάπη, σεβασμός και καλοσύνη. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος, τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς. Οι πολίτες του κόσμου θα είναι εκείνοι που θα στρέψουν την ιστορία προς τη δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός τίτλος, ο πιο σημαντικός θώκος, είναι αυτός του πολίτη», τόνισε.

Προσφυγικό: Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξήρε για μια ακόμη φορά τη βοήθεια που έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες. «Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Χρειάζεται συλλογική απάντηση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος».

Τραμπ: Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η δημοκρατία εξαρτάται από μια ομαλή μετάβαση εξουσίας. «Όπως παρατηρήσατε, ο επόμενος πρόεδρος κι εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από το άτομο» είπε. «Αυτό κάνουν οι δημοκρατίες. Αν και μπορεί να είναι δύσκολη η μετάβαση, είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι. Κάποιες φορές χρειάζονται βήματα πίσω ή μπροστά. Αλλά αφού κρατάμε την πίστη μας στο λαό, τη δημοκρατία, δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες τότε το μέλλον μας θα είναι όπως το ονειρευόμαστε».

obama

Παγκοσμιοποίηση

«Φαίνεται πως η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες. Όταν βλέπουμε παγκόσμιες ελίτ και μεγάλες εταιρίες που ζουν με διαφορετικούς κανόνες, αποφεύγουν τους φόρους, χειραγωγούν. Είναι εκείνοι συλλέγουν μεγάλο πλούτο και αυτό γεννά ένα αίσθημα αδικίας», ανέφερε επίσης.

«Ζήτω η Ελλάς», είπε κλείνοντας στην ομιλία του, εισπράττοντας ξανά το θερμό χειροκρότημα. Και μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του, ακούστηκε το «Δυνατά», που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Recommended For You